Országosan is egyedülálló emeltszintű informatikai oktatás folyik egy debreceni általános iskolában!

//Országosan is egyedülálló emeltszintű informatikai oktatás folyik egy debreceni általános iskolában!

Országosan is egyedülálló emeltszintű informatikai oktatás folyik egy debreceni általános iskolában!

Az NI Hungary Kft. öt darab LEGO® Mindstorms EV3 robotot adományozott az Epreskerti Általános Iskola diákjainak, amelynek keretében csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a debreceni intézmény könyvtárában. A 700 ezer forint értékű adomány átadása mellett Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője, Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ igazgató-helyettese és Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola igazgatója egy szándéknyilatkozatot is aláírtak. Az együttműködés célja, hogy jövő szeptembertől a debreceni iskola emelt szintű informatikai tantervét országosan is egyedülálló mintaprogrammá fejlesszék.

Azokban az alapfokú és középfokú oktatási intézményekben, ahol évek óta eredményesen működik az NI Mentor program, egyre több fiatal érdeklődik a természettudományok iránt. Ezekre a foglalkozásokra azonban „csak” szakköri formában került sor, most először valósulhat meg az, hogy egy iskola beépíti az alaptantervébe a robotika tudományát, a LabVIEW grafikus programozás elsajátítását. Ennek óriási a jelentősége – hangsúlyozta Dr. Ábrahám László – ugyanis az IVSZ tanulmánya szerint a hazai informatikai munkaerő-piacon 22 000 új állás azonnal be tölthető lenne. Az NI Hungary Kft. ügyvezetője hozzátette, az algoritmikus gondolkodás élményközpontú megvalósításán van a hangsúly, amely az informatikaoktatás teljes szemléletváltását és megújítását jelenti. A műszaki-mérnöki gondolkodásmód kialakítása, megerősítése már ebben az életkorban azt jelenti, hogy a pályaválasztás során sokkal többen jelentkeznek és nyernek felvételt műszaki szakgimnáziumokba, később pedig műszaki egyetemekre, például mechatronika vagy elektromérnöki szakra.

A Debreceni Tanterületi Központ eddig is és ezentúl is kiemelten támogatja az Epreskerti Általános Iskola emelt szintű informatikai képzését, amely tíz éves működése alatt a régióban egyedülállóvá vált – emelte ki Vántus Andrásné, a Debreceni Tankerületi Központ igazgató-helyettese. A képzés eredményességét jól mutatja, hogy a nyolcadik osztályos gyerekek ECDL vizsgát képesek letenni, így már középiskolás korukra felhasználó szintű számitógépes ismeretekkel rendelkeznek.  

Öt év alatt megduplázódott az emelt szintű informatikai képzésben résztvevő gyerekek száma, az idei tanévben már 270 diák tanulja emelt óraszámmal – jelentette be Szabó Gyula, az Epreskerti Általános Iskola igazgatója. A pedagógus hozzátette, hogy a munkaerőpiac igényeit felismerve, Debrecenben az alapfokú intézmények közül egyedül náluk folyik ilyen jellegű képzés. Ennek köszönhetően az informatikai továbbtanulás irányában ugrásszerűen megnőtt, jelenleg a diákok 70 százaléka ezt választja. Minden olyan adomány és együttműködés, amely erősíti ezt az új szemléletű interaktív oktatást, tovább növeli a képzésünk hatékonyságát. Az NI Hungary Kft. ebben úttörő szerepet vállal, és ezt a debreceni és az ide járó vidéki gyerekek nevében köszönöm – hangsúlyozta Szabó Gyula.

Az amerikai vállalat társadalmi felelősségvállalási irányelveivel összhangban, az NI Hungary Kft. szervezésében évente több mint 128 iskola négyezer diákja vesz részt a NI Mentor Programban. A 2009 óta működő képzés célja, hogy bővítse a diákok természettudományos ismereteit, illetve megfelelő gyakorlati tapasztalatokat nyújtson számukra annak érdekében, hogy felfedezhessék, hogy az elméleten és a szimuláción túl valóban mit is jelent a mérnöki tevékenység. 40 vállalati mentor személyesen oktatja a fiatalokat robotprogramozásra.

2017-12-06T11:02:52+00:00