EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.

//EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.

EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.

Ahogy azt a híradásokból ismerjük, Magyarországról közel húszezer mérnök hiányzik. Ezt a számot nem könnyű pótolni, főleg, hogy a mérnök-informatikus felvételikhez szükséges a nem kötelező fizika érettségi, így csak azok választják, akik már a középiskola első két évében megszeretik ezt a tantárgyat. Ezen szeretne változtatni, a Dunaújvárosi Egyetem, az evosoft és az EJMSZ közös konzorciuma, akik nem kevesebbet tűztek ki magunknak, amikor indultak az EFOP-3.4.4-16 kódszámú pályázatban, mint hogy 4 év alatt kiemelten fókuszálnak a mérnökképzés népszerűsítésére a középiskolások között.

 

A Dunaújvárosi Egyetem 2016. január 1-je óta Alkalmazott tudományok egyeteme. Mit jelent ez, mit kap itt a jelentkező középiskolás a tanulmányai alatt? Mit kell tudni a DUE képzéseiről és hogyan találják meg az utat a jelentkezők az egyetemhez?

DUE: Dr. Honfi Vid Sebestyén

EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.Az első, legkézenfekvőbb megoldásunk a miertdue.hu honlap elindításának terve, ami abban segít a leendő hallgatóinknak és szüleiknek, hogy miért is érdemes a Dunaújvárosi Egyetemet választaniuk. Itt a továbbtanuláskor mindenki fejében megforduló kérdéseket és hozzájuk tartozó gyakorlatias válaszokat találnak az érdeklődők.

A Dunaújvárosi Egyetem az egyetlen felsőoktatási intézmény ma Magyarországon, aki telephelyileg is, épületileg is egy tömbben helyezkedik el egy középiskolával, amely tulajdonképpen lehetővé teszi tanulói számára, hogy egyenes úton, mindjárt felsőoktatásba mehessenek tovább.

A harmadik csatorna, amin mozgunk: úgynevezett beiskolázási kampány során igyekszünk minél több középiskolába eljutni és bemutatni az egyetemet és képzéseit – szeptembertől júniusig szinte minden héten. Vannak rendezvényeink is, mint például az Informatikai tudatosság képzéseink, amiket másfélórás időtartamban, általános iskola felső tagozatosoknak és középiskolásoknak szoktunk tartani. De akár a szülőket is szívesen bevonjuk, ha arra van igény.

Negyedik fő irányunk a robotika irány. Rendszeresen hirdetünk például robotprogramozó versenyt, hogy az informatika, robotika, műszaki tudományok iránt érdeklődő diákok közelebb kerüljenek az egyetemhez.

Az alkalmazott tudományok egyeteme számunkra annyit jelent, hogy gyakorlatias ismereteket tanítunk magas színvonalon. Nagyon szoros együttműködéseink vannak vállalkozásokkal, akik különböző formában részt vesznek az egyetem képzésében, és ezzel mi képesek vagyunk azt biztosítani, hogy tényleg olyan tudásra tesznek szert a hallgatóink, amire valójában szükség van.

 

Az EVOSOFT honlapján több egyetemi és szövetségi együttműködés szerepel, mit jelent nektek a DUE-vel és az EJMSZ-szel való együttműködés? Miben segíti a cég működését?

evosoft: Gönye Zoltán

EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.Mi hosszú távon munkaerőt remélünk innen és szeretnénk minél hamarabb bekapcsolódni az oktatásba ott, ahol lehet. Azt gondoljuk, hogy a tapasztalatunkkal, gyakorlatunkkal értékes gyakorlati ismereteket tudunk átadni a diákoknak. Másrészt van egyfajta munkaerőhiány a felsőoktatásban, ezt részben igyekszünk pótolni is, illetve ez ad nekünk egyfajta láthatóságot a diákok felé, ami egy fontos szempont.

Nekünk Vid olyat mondott, amit szomjazva vártunk már: szerinte egy egyetemnek igenis feladata az, hogy az ipar számára valóban használható embereket bocsátson ki. Sőt még olyan merészségeket is mondott, hogy ha kell, ehhez akár az oktatásszervezést is egy picit át kell alakítani. Kemény, nem túl gyakran hangoztatott szavak ezek, nyilván nekünk rögtön megtetszett. Innentől kezdődött a közös együttműködés.

 

Hogyan látjátok, miért erős együttműködés a tiétek?

evosoft: Gönye Zoltán

Együttműködés szempontjából a szövetség sokat tud abban segíteni, hogy az érintett, résztvevőket össze tudja hozni; illetve egy konkrét pályázat kapcsán a pályázathoz kapcsolódó adminisztratív és szervezési feladatokat – ami azért nem kevés – össze tudja fogni. Az együttműködés során mi is belerakjuk a saját erőforrásainkat, az egyetem is beleteszi a saját erőforrásait és kellőképpen rugalmasan célratörően, és gyakorlatorientáltan is áll ehhez az egészhez.

DUE: Dr. Honfi Vid Sebestyén

EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.Amiért jó nekünk az evosoft-tal való együttműködés, mert egyrészt nagyon jó hangulatban tudunk beszélgetni szakmai kérdésekről. Másrészt elsőkézből kapunk információkat egy a piacon meghatározó szereplőtől, ami a hallgatók orientációja, pályatervezése szempontjából is érdekes és fontos. A harmadik, ami mellett nem szabad szó nélkül elmenni, hogy nagyon komoly erőforrásokat fordít az evosoft arra, hogy támogassa, segítse a mi képzéseinket. Konkrétan tantárgyakat oktatnak az egyetemünkön, előadásokat, gyakorlatokat tartanak, projektfeladatokkal bízzák meg a hallgatóinkat. Ez mind-mind azt segíti, hogy a hallgatóink életszagú feladatokat kapnak. Nem titkolt cél az, hogy hallgatóinkat „jó áron” tudjuk elhelyezni majd a piacon a diploma megszerzése után, és ehhez egyik jó alany az evosoft, aki felvevőként is jelentkezik ezen a piacon és a neve is minőséget takar. Jó partnerség alakult ki a vállalat és az egyetem között sok tekintetben.

 

 

Van arra lehetőség vagy példa, hogy az EVOSOFT-nál elhelyezkedett diák visszamentorálja az egyetemi diákokat?

DUE: Dr. Honfi Vid Sebestyén

Hosszabb távon nyilván az a cél, hogy most már egy-két éven belül elmondható legyen, van olyan végzett hallgatója a Dunaújvárosi Egyetemnek, aki miközben az evosoftnál dolgozik felelős beosztásban, visszaoktat az egyetemre.

 

Milyen területeken tudtok vagy fogtok tudni egymásra támaszkodni a pályázat megvalósítása során?

DUE: Dr. Honfi Vid Sebestyén

EJMSZ interjú: Dr. Finna Henrietta, Gönye Zoltán és Dr. Honfi Vid Sebestyén a jövő mérnökeiért.A pályázat alapvetően konzorciumi formában került beadásra, melynek eredményéről még nem tudunk nyilatkozni, de bízunk benne, hogy pozitív elbírálásban részesül. Ugye a két szereplő, mint konzorciumvezető a Dunaújvárosi Egyetem és konzorciumi partner az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség. Az evosoft, mint szakmai együttműködő partner szerepel ebben a pályázatban.

Az interjú napján, április 6-án már ismerjük a 2017-es felsőoktatási jelentkezésben a létszámokat és ez alapján azt tudjuk mondani, hogy az informatika szakra országosan jelentkezettek száma a tavalyi évhez képest nem nőtt számottevően –  így ez hosszú távon nem elegendő arra, hogy a meglévő munkaerőhiányt enyhítse. Tehát ezért az egyik kiemelt célunk, hogy pályaorientációs tevékenységet is végezzünk. Ez fontos az ipari szerepelők számára, hiszen nekik hosszabb távon munkaerő-utánpótlást fog biztosítani, fontos a felsőoktatás számára, hiszen a folyamatosan növekvő hallgatói létszám az biztosabb működést tesz lehetővé, és fontos a szakmai szervezetek számára is, hiszen ők pedig a szakmát, a szakmai érdekeket kell képviseljék. Ebben az egyetem egy platformot tud adni a meglévő erőforrásaival, a programtervekkel, és a meglévő kapcsolatainkon keresztül igyekszünk minél több helyre eljutni. Az EJMSZ a szakmai programokhoz tud hozzájárulni, a szakmaiságát tudja növelni, az evosoft pedig hitelesíti ezeket a tevékenységeket.

Vége az interjú első részének. A folytatásért és további érdekes témákért kövesse Hírlevelünket!

2017-05-16T13:44:24+00:00