Minimum fél év kell ahhoz, hogy “igazi” mérnök legyen egy pályakezdőből

//Minimum fél év kell ahhoz, hogy “igazi” mérnök legyen egy pályakezdőből

Minimum fél év kell ahhoz, hogy “igazi” mérnök legyen egy pályakezdőből

Fél év, vagy akár kilenc hónap is eltelhet a diplomaszerzés után, míg a frissen végzettek megtalálják a helyüket a munkában. Az egyetemen megszerezett elméleti tudást ugyanis nehezen helyezik át a gyakorlatba – derül ki egy friss kutatásból.

A diplomaszerzés után szembesülnek a mérnökhallgatók azzal, hogy a meglévő tudásuk sokszor nem alakítható át gyakorlati tudássá egy éles helyzetben. A szakemberek szerint ezért korán el kellene kezdeni gyakorlatban is megmutatni, hogy egy vállalati környezet mit vár el egy mérnöktől, legyen szó informatikai, építőipari, elektronikai, gépgyártó, vagy más gyártó-termelő szektorról – írja közleményében az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ).

A legfrissebb, Tech People közreműködésével elkészített felmérésük szerint a pályakezdők a belépés után 6-9 hónappal érik el a “piacképes szintet”, azaz ennyi idő után tudnak a saját szakterületükön teljes értékű munkát végezni.

A kutatás készítői szerint a probléma megoldásának kulcs a megfelelő egyetemi szakmai gyakorlatban van.  A szakértők szerint ugyanis nagyon fontos lenne, hogy a vállalatok megismerhessék a munka titkos fogásait – a legújabb technológiákat, megoldásokat, folyamatokat – a hallgatókkal már a képzés alatt.

A mérnököknek is kell a nyelvtudás

A kutatásban megkérdezettek többsége azt is kiemelte, hogy a pályakezdő mérnökök nyelvtudása is nagyon fontos, de nem üti meg a szintet. Ezt azzal lehetne erősíteni szerintük, ha bizonyos szakismereteket átadó interaktív egyetemi órák, vagy foglalkozások idegen nyelven zajlanának.

https://eduline.hu/palyakezdes/20210628_mernokkepzesek

2021-07-02T09:22:07+00:00